Mariette Hesseling

All Round Vormgeving

Centrum kindermishandeling MDCK

In het Spaarne Gasthuis is het eerste Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling (MDCK) gevestigd; een centrum waar alle hulpverleners zich hebben verzameld onder één dak. All-In Living heeft voor dit centrum een (kindvriendelijk) interieur ontworpen en ik was daarbij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het concept en de grafische vormgeving. Voor de inrichting van dit centrum hebben we het concept ‘bos’ (op een abstracte wijze) als leidraad gebruikt. Een bos omringt je met beschermende bomen, het prikkelt de fantasie (sprookjesbos) en de beer (die het centrum als mascotte gebruikt) kan erin voorkomen. Bovendien geeft het de vrijheid die alleen de natuur je kan geven.

In de wacht- en verhoorkamers heb ik alle ramen laten beplakken met een sereen bomenpatroon, waardoor er geen inkijk is. Door het gebruik van melkglas folie heb ik er wel voor gezorgd dat er daglicht naar binnenkomt, aangezien daglicht is van grote invloed op je gemoedstoestand. In de muur tegenover de ramen heb ik een grafisch patroon ontworpen van bomen met hartvormige bladeren erin.

De verhoorkamer is een ruimte waarin de balans gevonden moest worden tussen rust en spel. In sommige gevallen is afleiding voor kinderen noodzakelijk, in andere gevallen mag er absoluut geen sprake zijn van afleiding. Hiervoor hebben we een magnetisch poppenhuis ontworpen, met veel toebehoren. Denk hierbij aan poppetjes, interieuronderdelen en dieren, die met magneten op het huis geplakt kunnen worden. Dit kan de kinderen helpen bij het vertellen van hun verhaal.

Verder Bericht

© 2024 Mariette Hesseling

Thema door Anders Norén